CompetitieSpelregels E en F jeugd

Regels bij de E- en F- jeugd

By 2 oktober 2017 No Comments

Met ingang van het korfbalseizoen 2014-2015 is het 4Korfball ingevoerd. Daartoe veranderen de regels bij de E- en F- jeugd.

E-jeugd; 4Korfball

Competitievorm: 4Korfball
Tijdsduur: 4 x 10 minuten (na 10 min. en 30 min.) korte time out van 1 minuut, na de eerste helft 5 minuten rust. Dit zijn de vastgestelde momenten voor het toepassen van wissels en het geven van korte instructies. Speelrichting wordt na 2x 10 minuten gewijzigd.
Afmeting speelveld: 24m x 12m.
In de zaal is naast 24m x 12m een afmeting toegestaan van 20m x 12m. Positie korf is 6 meter van achterlijn. Bij 20m x 12m is 4 meter van achterlijn. Op bestaande kunstgras velden is een afmeting van 25m x 15m toegestaan tot 30 juni 2026.
Korfhoogte: 3 m
Balgrootte: Nr. K4
Strafworpencompetitie: Na de wedstrijd, 12 strafworpen per club

Spelregels E-jeugd:

• 10-secondenregel; een speler moet binnen 10 seconden de bal overspelen naar een medespeler.
• Minimaal één meisje per team
• Wisselen tijdens time out en rust. Wissel en terugwisselen is onbeperkt
• De huidige spelregels blijven verder van toepassing

Toelichting!
In de F-jeugd moet het korfbal zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt voor beginnende jonge kinderen. Daar past het afschaffen van verdedigd schieten en iedereen mag iedereen verdedigen als spelregels prima bij. De huidige E-spelers die overblijven in de E en de huidige F-spelers die overgaan naar de E hebben al minimaal twee jaar gespeeld met de regel verdedigd schieten. Daarom worden de F-regels niet gespeeld in de E.

De nieuwe regels nog even op een rijtje:

4Korfball voor E-jeugd
1 vak
4 tegen 4
Binnen 10 seconden overgooien
Niet schieten als je wordt verdedigd
Iemand van eigen sexe verdedigen
Minimaal 1 meisje per team

F-jeugd; 4Korfball

Competitievorm: 4Korfball
Tijdsduur 4 x 10 minuten (na 10 min. en 30 min.) korte time out van 1 minuut, na de eerste helft 5 minuten rust. Dit zijn de vastgestelde momenten voor het toepassen van wissels en het geven van korte instructies. Speelrichting wordt na 2x 10

minuten gewijzigd.

Afmeting speelveld: 24m x 12m.

In de zaal is naast 24m x 12m een afmeting toegestaan van 20m x 12m.

Korfhoogte: 2½ m
Balgrootte: Nr. K3
Strafworpencompetitie: Na de wedstrijd, 12 strafworpen per club

Doel: Plezier hebben in korfbal is toch het mooiste wat er is. Spannende wedstrijdjes spelen met veel doelpunten. Bij de F-jeugd zijn de verschillen in uitslagen regelmatig te groot, waardoor beide teams weinig uitdaging en plezier hebben. Het creëren van een tijdelijke overtal (SUPER-speler) situatie kan het wedstrijdverloop positief beïnvloeden. De uitslagen komen meer in verhouding en het aantal leermomenten voor beide teams neemt enorm toe.

Spelregels F-jeugd:

• Het afschaffen van verdedigd schieten.

• Jongens mogen meisjes hinderen en vice versa

• Minimaal één meisje per team

• Wisselen tijdens time out en rust. Wissel en terugwisselen is onbeperkt

• De huidige spelregels blijven verder van toepassing

Extra spelregels SUPER-speler

• Bij een verschil van drie doelpunten wordt er een SUPER-speler ingezet. De SUPER-speler is een wisselspeler van de ploeg die achter staat. De verhouding in het veld is dan 5-4;

• De SUPER-speler verlaat het veld bij het terugdringen van het verschil naar 2 doelpunten in het voordeel van de andere partij;

De nieuwe regels nog even op een rijtje:

4Korfball voor F-jeugd
1 vak
4 tegen 4
Binnen 10 seconden overgooien
Altijd scoren (nooit ‘verdedigd’)
Jongens en meisjes verhinderen elkaar om te scoren
Minimaal 1 meisje per team
Mogelijk om SUPER speler in te zetten